OVAM schat dat in Vlaanderen 2,5 miljoen woningen asbesthoudende toepassingen bevatten.

De ambitie van de Vlaamse regering is om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te krijgen.

Daarom is de functie Asbest Deskundige Inventarisatie opgericht. Deze ADI's zijn opgeleid om in toegankelijke constructies van meer dan 20 m² en gebouwd vóór 2001 een volledige asbest-screening uit te voeren en te bepalen waar er al dan niet asbest aanwezig is.

Na een vooronderzoek op basis van technische gegevens van de opdrachtgever, komt de ADI ter plaatse om iedere ruimte te inspecteren, niet-destructieve staalnames te doen en daarna alles te verwerken in de databank van de OVAM.

Hieruit volgt een asbestattest voor de opdrachtgever/eigenaar van enkele tientallen bladzijden, met per bouwlaag verschillende fiches en professioneel advies ingeval van bevestigde aanwezigheid van asbest. Alles wordt gedocumenteerd met fotomateriaal en resultaten van laboratoria.  

Al dan niet hecht-gebonden, de staat van de materialen, soort asbest en alle relevante informatie wordt verwerkt in het asbest attest. Dit unieke document is verplicht voor te leggen bij het tekenen van de compromis in geval van overdracht van een toegankelijke constructie met risicobouwjaar (<2001).

Vanaf 2032 is het ook verplicht voor iedere eigenaar.

Wacht dus niet langer en vraag tijdig een gratis offerte aan.